Behandeling

  1. Preventie en mondhygiëne
  2. Cariës
  3. Röntgenfoto's
  4. Wortelkanaalbehandeling
  5. Kronen en bruggen
  6. Implantaat
  7. Esthetische tandheelkunde
  8. Kindertandheelkunde

Preventie en mondhygiëne

Is uw mondhygiëne onvoldoende of zijn er tandvleesproblemen? U wordt mogelijk geadviseerd om onze mondhygiëniste te bezoeken. Er wordt in onze praktijk veel nadruk gelegd op de conditie van uw tandvlees. Een gezond gebit staat natuurlijk op een gezonde fundering!

Het kaakbot en een laagje tandvlees omhullen de wortels van uw tanden en kiezen. Gezond tandvlees vormt een barrière waardoor bacteriën niet langs de wortels kunnen kruipen. Elke dag groeit er een laagje plak op uw tanden. Ook ontstaat tandsteen langzaam maar zeker. Iedereen moet zorgen dat de plak dagelijks van alle tandoppervlakken is weggepoetst, ook tussen de tanden en kiezen.

De tandarts of mondhygiëniste zorgt dat uw tanden en kiezen glad gemaakt zijn (tandsteen verwijderen) zodat u zelf de plak effectief kunt wegnemen met borstel/stoker/flos/ragertjes. Onze mondhygiëniste zal altijd de situatie in uw mond moeten opmeten en noteren om later te kunnen evalueren. De meeste tijd van een afspraak zit natuurlijk in het eigenlijke reinigen. Tot slot zal zij u uitgebreid voordoen/uitleggen hoe u zelf uw tandvlees in topconditie houdt.

De mensen die duidelijk tandvleesproblemen hebben worden geholpen dmv het zgn. parodontitis–protocol. Hier kan onze mondhygiëniste u natuurlijk alles over vertellen. Kortgezegd komt het erop neer dat er bij deze mensen een uitgebreide meting wordt gedaan die in een ‘parodontiumstatus’ wordt bijgehouden. Dan volgt uitgebreide reiniging (initiële behandeling), en na een bepaalde tijd geëvalueerd.

Indien de problemen (‘pockets’) blijven bestaan , kan de mondhygiëniste voorstellen een kweek te laten maken van de schadelijke mondbacteriën en /of u te verwijzen naar een ‘parodontoloog’ (een gespecialiseerde tandarts) Een parodontoloog is in staat om precies te weten welke plekjes in iemands mond baat hebben bij microchirurgie, en hij kan dat in overleg uitvoeren.

Cariës

Er kunnen gaatjes (cariës)ontstaan door verschillende redenen, ruwweg kun je als oorzaken noemen: Te vaak per dag eten/drinken enerzijds en / of onvoldoende mondhygiëne. Het is belangrijk om cariës vroegtijdig behandelen, zo blijft u verdere klachten en behandelingen bespaard.

Bij een controlebeurt zal de tandarts letten op mogelijke gaatjes of de voortekenen ervan. Als het nodig is wordt er geboord en gevuld, soms meteen bij die afspraak, maar vaak in een latere afspraak. Wij werken overigens met witte vullingen. Dit is ‘composietkunsthars’ zoals wereldwijd in gebruik. De ouderwetse grijze vullingen zijn in principe ook goed, maar zijn in onbruik geraakt.

Röntgenfoto's

zijn een belangrijk hulpmiddel bij het opsporen van gaatjes, want met een röntgenfoto kan men onder vullingen en in de tussenruimte kijken. Het maken van deze foto’s is niet bij iedereen even vaak nodig; als er meer kans is op cariës vaker, en als er minder kans is op cariës minder vaak (bijvoorbeeld elke anderhalf tot respectievelijk elke drie jaar).

Röntgenstraling is in principe belastend voor het lichaam, maar bij tandheelkundige opnamen komt maar heel weinig straling kijken. Ter vergelijking: Hoog in de lucht met een vliegtuig of op wintersportvakantie ontvangt een mens al vele malen meer straling dan bij de tandarts.

Wortelkanaalbehandeling

Elke tand en kies is in principe ‘levend’ te noemen omdat er een zenuw en bloedvat in loopt. Dit weefsel -kortweg de zenuw genoemd- kan geïrriteerd raken door prikkelingen van buitenaf zoals door een gaatje. Als de irritatie nog gering te noemen is, kan deze zenuw weer gezond en rustig worden door bijvoorbeeld een vulling. Na het vullen kan nog sprake zijn van ‘napijn’, deze is mild en gaat voorbij.

Als de zenuw echter veel of langdurig pijn doet, of wanneer deze ‘dood’ blijkt te zijn, dan moet de binnenkant van de getroffen tand of kies schoongemaakt en opgevuld worden. Dat is een wortelkanaalbehandeling ofwel zenuwbehandeling. Als er geen kanaalbehandeling plaatsvindt, kan er rondom de wortelpunt(en) pijn ontstaan. Als kanaalbehandeling gestart is, of naderhand voltooid kan alsnog een vorm van napijn optreden. Hierover zal de tandarts u zelf precies kunnen inlichten.

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen kunnen essentieel zijn voor het behoud van uw gebit op lange termijn. Het zijn duurzame oplossingen voor verzwakte of afwezige tanden en kiezen. Principieel verschil met een gewone vulling is dat de kroon of brug buiten de mond vervaardigd wordt en dus van een nog duurzamer materiaal is. Consequentie is dan wel dat dit een dure behandeling is. Kroon ca €550,- en 3-delige brug ca €1600,-

Implantaat

Een implantaat kunt u beschouwen als een nieuwe wortel voor die plaats waar een echt wortel verloren is gegaan. Het plaatsen van een implantaat is in principe een chirurgische ingreep en daarom werken wij hiervoor samen met kaakchirurg of gespecialiseerde collega. De kroon of brug die er bovenop wordt moet, die kan dan weer gewoon bij ons in de praktijk verzorgd worden. Een implantaat plaatsen is wel duur (ca €900,-)en moet dus altijd vergeleken worden met andere behandelingen. Ook zal de collega die het plaats moeten onderzoeken of op die specifieke plaats wel een implantaat past.

Esthetische tandheelkunde

Tegenwoordig is de vraag naar een mooier gebit heel gewoon. Betreft het duidelijk een forse standsafwijking, dan is orthodontie misschien het best, maar in vele andere gevallen zoals verkleuring,chipping of tussenspleetjes kan ook met restauratieve behandelingen een mooi resultaat worden bereikt. U moet dan denken aan stukje of laagjes die op uw tanden kunnen worden aangezet. Dit kan met porselein (kost relatief meer geld en tandweefsel) en het kan met composiethars(relatief snel,goedkoop,reversibel en weefselbesparend)

Kindertandheelkunde

Allerbelangrijkst is dat de ouders goed opletten dat hun kind gezonde gewoonten heeft mbt het gebit. Dat wil zeggen: niet te vaak eten /drinken tussen de maaltijden door en vooral poetsen met fluoridetandpasta. Voor de leeftijd 0,5-2 jaar wordt aanbevolen 1x per dag poetsen met peutertandpasta. 2-5 jaar: 2x per dag met peutertandpasta, 5-12 jaar 2x per dag met kindertandpasta. Vanaf 12 jaar: volwassen tandpasta.

Eén en ander heeft te maken met de aangepaste concentratie fluoride. (resp. 500,1100 en 1400 ppm) Zo krijgt uw kind voldoende fluoride op de tanden en bestaat er geen gevaar voor overdosering bij inslikken. Naspoelen met water is niet nodig, maar na-poetsen door vader of moeder is WEL nodig, tot de leeftijd van 10 jaar! Een bezoek aan de tandarts is ook voor uw kind belangrijk, zodat het vertrouwd kan raken met ons en de praktijk. Wat betreft de kleintjes tot ca 3,5-4 jaar, dan zie ik slechts zelden een afwijking in de mond en kan men zich afvragen of de kleine iets van zijn /haar bezoek onthoudt. Vanaf deze leeftijd echter is gewenning nuttig en valt er soms wel degelijk iets te zien/te verzorgen in de kindermond.